Declaració de guerra de la Generalitat de Catalunya a la cultura (I)

Veure Segona part “Declaració de guerra de la Generalitat de Catalunya a la cultura”

La Generalitat de Catalunya ha declarat la guerra al món social, als treballadors, als immigrants (al.lucinant!: s’exigeix que paguin impostos, però hauran d’esperar un temps per accedir als serveis!!!) i també al de la cultura, mitjançant l'”Avantprojecte de Llei de simplificació, d’agilitat i reestructuració administrativa i de promoció de l’activitat econòmica”, ja coneguda com a Llei Òmnibus.

El podeu descarregar aquí.

Els articles que afecten Cultura, elaborats pel Departament de Cultura, són:

Institut Català de la Creació i de les Empreses Culturals: pàgines 95 a 99.
Reforma del CoNCA: pàgines 134 a 138.
Reforma de la Institució de les Lletres Catalanes: pàgines 138 a 139.
Creació de l’Agència Catalana del Patrimoni: pàgines 139 a 145.
Disposicions Adicionals (ICIC, ACPC, CoNCA9: pàgines 256 a 260.
Disposicions transitòries (CoNCA, ILLC, EADC): pàgines 260 a 262.
Disposicions derogatòries (lleis o parts derogades de l’EADC, ILLC, CoNCA…): pàgines 267-270.

Fonamentalment comporta el següent:

1-“S’entén per empreses culturals les persones físiques o jurídiques dedicades a la producció, la distribució o la comercialització de productes culturals incorporats a qualsevol mena de suport, i també les dedicades a la producció, la distribució o la comercialització d’espectacles en viu. S’inclouen dins d’aquest concepte les persones físiques que exerceixen una activitat econòmica de creació artística o cultural.” (p. 95)

Això comporta que els artistes passen a ser considerats “empreses culturals”, fins i tot a títol individual, i només rebran finançament públic sempre i quan comercialitzin els seus productes. Només es contempla la creació com a industria cultural i desapareix la idea de la recerca específica cultural. O sia, “si no ets capaç de vendre allò que fas, és millor que no facis res”.

Diu el conseller Mascarell: “Hem d’acabar amb la subvenció i impulsar la inversió” (ho acaba de dir a la ràdio). Això no és més que pura prestidigitació: o sia, les subvencions en cultura es presenten “a fons perdut”, mentre que les subvencions (multimilionàries) als fabricants de cotxes, de rentadores, d’empreses tecnològiques, de bancs, etc., fossin coses sèries. Fal.làcies i més fal.làcies. Les inversions en cultura són tan rendibles com qualsevol altre, fins i tot més, no només perque (segons la seva pròpia terminologia) generen llocs de feina, sino perque a més, creen els espais i imaginaris simbòlics d’una societat, les quals (no són tontos) ja s’encarreguen ells després de comercialitzar, fins i tot a base de subvencions a “fons perdut”.

2- Es crea L’Institut Català de la Creació i de les Empreses Culturals (ICCEC), que fa desaparèixer, tot i camuflant-lo, el CONCA i l’Institut de les Lletres Catalanes. l’ICCEC esdevé una eina política de gestió de recursos, amb una total patrimonialització administrativa de la política cultural, posant-la al servei de les empreses privades de serveis. Val a dir que l’actuació de gent com els actuals membres del CONCA els ho han posat en safata. A més, totes les entitats (museus, biblioteques, etc.) que depenen en exclusiva de la Generalitat perden totalment la seva autonomia.

Es tracta de la guerra de la política cultural vers la cultura. Així de simple. Hem creat un monstre, el de l’administració cultural, el símbol de la qual és Ferran Mascarell, que ha acabat devorant-lo tot.

Es tracta de la llei més intromissora, polititzada, antidemocràtica (no ha estat pactada, ni dialogada, ni consensuada, ni avisada), dirigista i antisocial que es pugui concebre, i mireu que n’hem vist de guarrades!

El termini d’alegacions finalitza el proper 20 de juny. Podeu alegar a titol individual, col.lectiu o associatiu. Podeu fer-ho online a aquesta adreça: gbjuridic.presidencia@gencat.cat

Mireu el que fan a Polònia.

Reflexions sobre el CONCA-Consell de les Arts (JL Marzo)

Reflexions sobre el CONCA-Consell de les Arts (N. Barbieri)

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Helarte como política y etiquetada , , , , , , , , , . Guarda el enlace permanente.

11 respuestas a Declaració de guerra de la Generalitat de Catalunya a la cultura (I)

 1. una desatada dijo:

  A la Biblioteca Nacional els han dit que estiguin traquils, que això no és veritat…

  http://www.vilaweb.cat/noticia/3894546/20110603/malestar-gent-cultura-lavantprojecte-llei-simplificacio.html

  Mentrestant va passant el temps per a les al·legacions. Jo no me’n refiaria ni un pèl…

 2. Pingback: Una apisonadora llamada ómnibus at Quim Pujol

 3. Adrià dijo:

  Ahir vaig fer un text de franc per a uns col.legues que fan teatre. Així doncs, mestres, quants anys de presó em poden caure? Perquè ara mateix truco els amics teatreros i els endinyo una factura de 1000€, per cobrir-me les espatlles.

 4. Pingback: GENTEEEEEEEEEEEEEEEEE….La ley ómnibus desafía la doctrina del Tribunal Constitucional y el reglamento del Parlament at Antic Teatre – Espai de Creació

 5. Energy Ness dijo:

  Terrorífic…
  S’ha alegat conjuntament des de l’acampada?
  (Inés)

 6. Alex dijo:

  Gràcies per l’article i els enllaços.

 7. Dani dijo:

  Perdoneu la meva ignorancia, no soc advocat. Se enviar un e-mail però no ser com s’ha d’escrire una al.legació. Si algú pot ajudar…

  • soymenos dijo:

   Segons crec cal presentar l’al.legació amb una entrada on declares “Presento les següents al.legacions a l’Avantprojecte…”. has de fer constar el teu nom complert i DNI, i ja està. Pots presentar.la en persona o via correu electrònic.
   El termini per a presentar al.legacions a l’avantprojecte de Llei Omnibus finalitza el 20 de juny. Des de l’1 de juny, el registre del Gabinet Jurídic de la Generalitat fa l’horari d’estiu, de 08:00 a 15:00 hores.
   gbjuridic.presidencia@gencat.cat

   L’adreça per a fer-ho personalment és: Jaume I, 2-4, Barcelona.

 8. Pingback: Les lluites de la cultura | Nativa

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s