Contra el tancament de la Mediateca a CaixaForum / Contra el cierre de la Mediateca en CaixaForum

Reaccionem contra el tancament de la Mediateca a CaixaForum

En castellano.

Amb aquestes línies volem cridar l’atenció sobre el cessament de l’activitat que duia a terme la Mediateca del CaixaForum Barcelona: un fons sense parió en tot l’estat espanyol, que aplega tot tipus de documents i suports al voltant de la creació audiovisual, musical i multimedial.

El tancament es produí a mitjan febrer i es pot constatar amb l’apagada del portal mediatecaonline.net i pels vinils que ceguen ara l’espai, abans diàfan i acollidor, de la Mediateca. Tot plegat sense que ens consti cap mena de comunicat públic sobre una decisió d’aparença ben incongruent.

No és prou consol saber que, en un futur, part dels continguts digitals puguin restar a l’abast de credencials investigadores. Encara ho és menys la possible migració ­–i tal vegada dispersió­– d’aquest fons que, fins i tot, podria anar a parar ben lluny del seu enclavament precís a Barcelona i en relació amb una activitat capdaventera en els terrenys de la creació audiovisual, musical i tecnoartística.

Contemplem amb preocupació el desballestament de moltes coses que ens ha costat prou d’aconseguir i que hem contribuït a construir. Quan a casa nostra no era gaire habitual veure videoart ni cinema experimental o documentals de creació, la Mediateca ho va fer possible del 1994 ençà. A més de moltes altres coses que seguiren: debats, seminaris internacionals, itineraris i monografies en suports impresos o hipermèdia, etc.

Existir vol dir, avui en dia, estar connectats. Si cerquem informació a la Wikipedia sobre noms emblemàtics de l’art contemporani mundial, hi trobem enllaços (external links) al lloc web, ara enfosquit, de la Mediateca CxF. (Comproveu-ho, per exemple, amb Bill Viola o Dan Graham.) No s’hauria de llençar per la finestra allò que tant ha costat de bastir.

Per a joves de totes les edats, la Mediateca ha estat un lloc d’aprenentatge i descoberta permanent. Hi ha doncs una gran paradoxa en aquest sacrifici d’un ens que comptava amb un gran nombre d’usuaris, un fons (material i virtual) aplegat amb un pressupost gens desmesurat i amb un criteri pluralista, més l’historial de l’aportació engrescada de totes les persones que han col·laborat i s’han implicat en la Mediateca al llarg de gairebé vint anys.

Per tot això que exposem, reclamem la recuperació immediata del bon servei que prestava la Mediateca, un actiu al que no volem renunciar. Ho fem com a professionals concernits però també en nom dels usuaris privats, no precisament una minoria entre les persones que visiten diàriament l’antiga Casaramona. Finalment, si cal introduir canvis en la seva gestió i administració, demanem una consulta al sector afectat.

Veure més aquí (també per a adherir-s’hi)

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Helarte como política y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s