Valor! #3. El discurs de la diversitat és un eufemisme per no parlar de racisme

Éric Fassin, Pep Fornés i Pep Dardanyà van protagonizar el tercer debat de Valor! La pregunta inicial, “és la multiculturalitat la història d’un fracàs?”, no va acabar de plantejar-se amb claredat, pero l’Éric Fassin va recordar un fet inquietant: una bona part dels polítics europeus i americans ja van decretar fa temps que la multiculturalitat és morta. Naturalment, amb la intenció de no parlar de les polítiques de segregació engegades per ells. No hi ha millor exemple que el vergonyós discurs que acaba de fer Donald Tusk, President del Consell Europeu, adreçant-se “als immigrants econòmics, vingueu d’on vingueu”: “No vingueu a Europa. No poseu en risc les vostres vides i els vostres diners”. Amb tota naturalitat, Europa amenaça els inmigrants: “No poseu en perill les NOSTRES vides i els NOSTRES diners”.

De debat, no és que n’hi hagués gaire, bàsicament perquè el Pep Fornés es va servir de la sessió per promocionar els dos museus als seu càrrec (Etnològic i de les Cultures), sense entrar en el fons de la qüestió plantejada, tot criticant l’encotillament provocat pel que anomenava “tecnoestructura administrativa de l’Ajuntament”, sense adonar-se que ell n’és un bon representant. De qualsevol manera, van sorgir coses interessants. El Pep Dardanyà va posar damunt de la taula un parell d’idees suggeridores: ¿ja no parlem de la transculturalitat o de la multiculturalitat -termes ells mateixos problemàtics- perquè els hem substituit pel discurs nacional? No és el nou Mercat del Born un bon exemple d’això? Si més no, això va quedar reflectit en una intervenció feta entre el públic… la defensa de la identitat nacional catalana, segrestada durant segles, sembla per molts la millor formar d’aglutinar i esvair els problemes abans vinculats a la integració cultural… glups!

En tot cas, va ser l’Éric Fassin qui va posar més el dit a la nafra: “El discurs de la diversitat és una forma tolerant de ser intolerant”. Bingo! En aproximar-se a la qüestió dels “altres”, va ser molt precís: “Els altres no preexisteixen sinó que són produits per les relacions de poder”, per lleis discriminatòries i racistes; “Els altres es defineixen pel tractament al que són sotmesos. No hi ha cap diferència cultural intrínseca, sinó tractaments polítics diferents”. La cultura, per Fassin, és el lloc on escenificar els conflictes no resolts, on cal treballar tots junts per construir un subjecte polític.

En un moment, va semblar que sorgia un debat interessant a l’hora de definir un (el) Museu de la Immigració: Fassin va respondre que un museu així s’encarrega no d’altra cosa que de parlar dels “altres que són aquí”. Em va semblar que això podria disparar un debat intens, arran d’alguna intervenció contrària a aquesta tesi, però no va reeixir.

Va haver-hi al final una intervenció punyent d’entre els assistents: perquè erem tots blancs a la sala, sense cap presència marroquina, paquistanesa, xinesa, senegalesa  o equatoriana? El Fassin va respondre: “No hi ha altres a la sala, perquè els altres no saben que són altres”. Chapeau! I va afegir: perquè no fem un Museu dels Blancs, per canviar la perspectiva d’allò que anomenem “altres”, per canviar la idea que tenim de públic? Una pena que aquí el Pep Fornés no intervingués.

De fet, vaig pensar en la peli d’Amenábar “Els altres”: erem els assistents els autèntics fantasmes que no saben que ho són?

Per acabar amb la pregunta no resposta del debat: Fracàs de la diversitat cultural? No, el que ha passat és la constatació de l’èxit de la política per acabar amb la unitat social. Voilà!

IMG_20160302_195901.jpg

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Helarte como política, Memorias administradas y etiquetada , , , , , . Guarda el enlace permanente.

2 respuestas a Valor! #3. El discurs de la diversitat és un eufemisme per no parlar de racisme

  1. Martina Millà dijo:

    Gràcies per aquest resum! Malauradament no ens vam poder quedar… Vagin bé les altres xerrades!

  2. Pingback: Valor! #10 (Últim debat). Tecnologia i “conveniència” | soymenos

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s