Valor! #4. L’obra de Frederic Amat al Liceu és un fake

Quarta sessió del cicle Valor!, amb l’Andrés Hispano, el Joan Fontcuberta i el Sergi Vicente. La revelació feta pel Joan de que el projecte del Frederic Amat per a la façana del Liceu és en realitat un fake fet entre tots dos no només va ser la sorpresa de la nit, sinó que va posar la cirereta a un debat ben interessant, farcit d’informació rellevant i que va contextualitzar molt bé la qüestió del valor de la ficció a fí de desvetllar els problemes que emanen dels espais que diuen projectar veracitat.

Simplement, l’Andrés i el Joan són uns cracs en aquesta matèria. I de fa temps. Tots dos treballen en una linia constant i de fons amb l’objectiu de desfer certeses que només ho són en aparença. L’Andrés va plantejar un breu mapa d’una de les constants de la producció audiovisual de les darreres dècades: la fina linia que separa els formats que fan creure que allò que et diuen és cert i els formats que creuen dir la veritat. El Joan, per la seva part, ens va regalar una mena de llibre d’instruccions sobre com fer un fake -una mena de decàleg-, la qual cosa planteja el propi valor que desplega el fake: no és màgia i il.lusionisme, sempre tendents a amagar els trucs, sinó que el fake fomenta la lliure distribució i intercanvi de tècniques i informació.

El Sergi Vicente, periodista de llarga trajectòria -corresponsal de TV3 durant 12 anys a la Xina, i per tant bon coneixedor de tècniques de manipulación informativa- , semblava un punt perdut en el debat, no pas perquè no estigués interessat, sinó perquè crec que estava una mica sobrepassat. En el fons, crec que barruntava com fer un fake a BTV, ara que n’és el director. De qualsevol manera, va fer apunte que revelen que la premsa encara se sent incòmode amb aquestes pràctiques.

El valor del fake -tal i com es va veure al debat- no és altre que desvaloritzar l’espai de “veridicció” creat per certes institucions (premsa, acadèmia, ciència…) per tal de formalitzar un consens sobre la certesa dels seus enunciats. Recordem que el terme “veridicció” va ser formulat amb aguda consistència per Greimas el 1983: la crítica de la veritat i la certesa requereix un procés d’estranyament per respondre a les següents qüestions: “¿En quines condicions diem la veritat? […] En quines condicions acceptem com a veritables els discursos dels altres? Com desxifrem en ells les mentides i les impostures? “. El contracte de veridicció, segons Greimas, ha de qüestionar “el saber adquirit en els paranys del saber i de la certesa”. Foucault ja havia assenyalat anys abans la genealogia d’alguns institucions disciplinàries que havien donat peu a la consolidació i difusió de relats d’autoritat construïts per ser apropiats pels subjectes.

greimas.jpg

Cuadro de veridicción, de Greimas

La forma en que la premsa i altres institucions creen relats de validació social és en realitat l’objectiu de tota pràctica ficcional que utiliza el format del fake. El fake, per naturalesa, sempre és intrínsecament polític: sinó no és fake. Així també ens ho va recordar l’Elena Fraj al debat, qui coneix bé el tema. Mentir per desvetllar les falses veritats. Deia Certeau que una societat resulta finalment de la resposta que cadascú dona a la qüestió de la seva relació amb la veritat i amb els altres. Una veritat sense societat no és més que un engany. Una societat sense veritat no és més que una tirania. La quintaessència d’un bon fake és fer-nos explorar això.

valor_fake.jpg

Esta entrada fue publicada en derrapes, historias de las imágenes, Imaginación, Imágenes que ciegan y etiquetada , , , , , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a Valor! #4. L’obra de Frederic Amat al Liceu és un fake

  1. Pingback: Valor! #10 (Últim debat). Tecnologia i “conveniència” | soymenos

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s