Valor! #9. Els monuments i nosaltres

El 9è debat de Valor! amb el títol “El valor humà. Quan el monument és la gent (des de l’helicòpter)”, en el qual van participar Gerard Horta (antropòleg), Daniela Ortiz (artista) i Galdric Peñarroja (fotògraf, equip audiovisual Assemblea Nacional Catalana), tenia com a punt de partida la monumentalització de les manifestacions independentistes dels últims anys. No es tractava de fer un debat sobre la independència. Del que es tractava era de plantejar la monumentalització i iconicitat de les aspiracions col·lectives. Repensar les formes de visualització dels desitjos de canvi polític: les seves escenografies, el seu guió i els seus figurants.

A la taula, les respostes van ser molt netes. Per a uns (Galdric Peñarroja), tota escenificació és estratègica: internacionalitza, busca l’adhesió i el reconeixement d’altres -estats, institucions o organismes autoritzats. Des d’aquí, va dir, “tot èxit logístic és un èxit polític”. Per a d’altres (Daniela Ortiz), tota gran concentració popular d’aquesta mena és sospitosa de populisme, ceguesa i de manca d’autocrítica: sospitosa de no qüestionar altres formes de dominació i d’exclusió contra les que no es posiciona críticament -per exemple, respecte de la immigració o dels nombrosos símbols colonials que ocupen la via pública.

Per a d’altres (Gerard Horta), una mobilització com aquesta desmobilitza qualsevol projecte de transformació política. No només perquè deixa fora altres reivindicacions, sinó perquè és una revolució d’un dia, una agrupació en dia festiu, per tornar l’endemà a la feina, a la misèria econòmica i a la vida individual. És també una mostra de “sobirania” popular que demana permís, avals i autoritzacions, a la recerca d’una comunitat internacional en qui no dipositem cap altra esperança de tipus econòmic, social o migratori.

D’entre els diferents debats del cicle que han contribuit a repensar la dimensió política del monument [Valor! #8 i Valor! #7], segurament aquest és el que ens hi acosta més directament des de la implicació. Totes ens posicionem d’una manera o altra respecte de les manifestacions independentistes, i entenem que les maneres com es concep i s’organitza la logística d’aquests esdeveniments diu alguna cosa de la independència que es vol construir. Sabem que el com diu del què. I és potser des d’aquí que es podria repensar una veritable política dels monuments.

valor9.jpg

Bé, ja només ens en queda un, de debat. En aquesta ocasió serà un dimarts (26 d’abril), i de forma excepcional a les 19.30 h. Tindrem la Tiziana Terranova, activista napolitana que parlarà de la força de treball en l’economia digital i que dialogarà amb l’Aleix Valls, de la Fundació Mobile World Congress, amb moderació de Roc Albalat, dissenyador crític amb els usos de mitjans per part de la industria. Us recordem també que la Tiziana Terranova i el Roc Albalat participen en el Congrés “Polítiques de la Interficie” que a partir d’aquest dimecres 27 d’abril i fins el 29 tindrà lloc a BAU Centre Universitari de Disseny de Barcelona i a Hangar.

difusio_valor_10.jpg

Anuncios
Esta entrada fue publicada en derrapes, Helarte como política, historias de las imágenes, Imaginación, Memorias administradas y etiquetada , , , , , , , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a Valor! #9. Els monuments i nosaltres

  1. Pingback: Valor! #10 (Últim debat). Tecnologia i “conveniència” | soymenos

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s